De 4 C’s

De zogenaamde 4 C’s bepalen de waarde van een diamant. We vertellen u er graag meer over.

Carat (gewicht)

Het gewicht van een diamant drukken we uit in karaat. 1 karaat is 0,2 gram. Er gaan dus 5 karaat in 1 gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 punten. Een diamant met een gewicht van bijvoorbeeld 0.50 karaat duiden we ook wel aan als 50-punter. Grote diamanten zijn zeldzamer dan kleine en de waarde van een diamant neemt exponentieel toe met het gewicht. Een 2 karaat diamant is dan ook altijd meer waard dan twee diamanten van 1 karaat van dezelfde kwaliteit.
Belangrijk te vermelden is dat diamanten met hetzelfde gewicht niet per definitie dezelfde diameter hebben. Diamanten die te ondiep (shallow) of te diep (deep) zijn geslepen kunnen optisch kleiner ogen in relatie tot het gewicht en/of brilliance verliezen. Daarom werken wij alleen met een Fine Make maaksel.

Clarity (zuiverheid)

Tijdens het natuurlijke kristalliseringsproces kunnen onzuiverheden in de diamant ingesloten worden. Deze duiden we aan met ‘insluitsels’ (inclusions). De hoeveelheid, aard en positie van de onzuiverheden bepalen de zuiverheid van een diamant. Loepzuivere diamanten duiden we aan met IF (Internally Flawless). Naarmate er meer onzuiverheden zijn, spreken we van VVS (Very Very Slightly included), VS (Very Slightly included) SI (Slightly Included) en I (Imperfect).

Color (kleur)

Diamanten zijn er in diverse kleuren. De meest gangbare categorie is ‘wit’ of ‘kleurloos’. De kleuren duiden we aan met letters, van D tot Z. De zeldzaamste en meest waardevolle kleur is D (absoluut kleurloos), de minst waardevolle kleur wit is Z (lichtgelig/lichtbruinig). Naast kleurloze diamanten zijn er ook fancy colored diamonds in alle kleuren van de regenboog. Deze natuurlijk gekleurde diamanten zijn uiterst zeldzaam en de laatste jaren zeer gewild en kostbaar.

Cut (slijpsel/maaksel)

De natuur is verantwoordelijk voor de kleur en zuiverheid van een diamant. De cut is in handen van een meesterslijper, die de ruwe diamant tot leven brengt. De precisie van het slijpen en de nauwkeurigheid van de proporties bepalen de schittering. Er zijn diverse slijpvormen. De ronde (briljant) is de meest populaire. Deze heeft 57 facetten en zorgt voor een optimale schittering (brilliance) en lichtdispersie (fire). Andere slijpvormen zijn princess, oval, cushion, marquise, heart, pear, emerald en radiant.